Απογραφή αποθέματος

Η αυξημένη ακρίβεια στην απογραφή των αποθεμάτων ενός καταστήματος συνιστά από μόνη της σημαντικό στοιχείο για την ανταποδοτικότητα μιας επένδυσης (ROI) στο χώρο του λιανικού εμπορίου. Πιλοτικές εφαρμογές αναφέρουν ότι η εισαγωγή της τεχνολογίας RFID αύξησε τις πωλήσεις κατά 15%, μείωσε τον απαιτούμενο χρόνο για απογραφή κατά εκατοντάδες ώρες το μήνα και πέτυχε ποσοστά ακρίβειας της τάξης του 98-99%. Σε σύγκριση με τις συμβατικές μεθόδους, οι οποίες έχουν ακρίβεια απογραφής περίπου 65-75%, είναι φανερό ότι η τεχνολογία RFID υπερέχει.

Επιπλέον, άλλες μελέτες δείχνουν ότι η διαρκής απογραφή των λιανοπωλητών είναι ακριβής μόνο κατά το 35% του χρόνου (Alan Sherman, Checkpoint Systems). Αυτό σημαίνει ότι οι αποφάσεις σχετικά με τις παραγγελίες αναπλήρωσης και την αποθήκευσή τους βασίζονται πιο συχνά σε λάθος στοιχεία παρά σε σωστά. Έτσι, η έλλειψη ελέγχου σε επίπεδο αντικειμένου οδηγεί σε ανακρίβειες, λογιστικά λάθη, και θέτει ζητήματα λειτουργικότητας της επιχείρησης, με σημαντικό αντίκτυπο στις πωλήσεις και στην κερδοφορία της.

Οι περιπτώσεις προϊόντων που δεν βρίσκονται σε απόθεμα (out of stock) προκαλούν περαιτέρω απώλειες. Το Supply Chain Digest εκτιμά το ποσοστό των προϊόντων λιανικής πώλησης που δεν βρίσκονται σε απόθεμα στο 17,8%. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 18 στους 100 πελάτες φεύγουν από ένα κατάστημα χωρίς να αγοράσουν. Πολύ περισσότερο, όμως, η επαναλαμβανόμενη ζήτηση προϊόντων που δεν βρίσκονται σε απόθεμα, οδηγεί τελικά τους πελάτες να αγοράσουν από κάπου αλλού, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερες απώλειες.

Είναι φανερό, λοιπόν, ότι η παρακολούθηση σε επίπεδο αντικειμένου και η ακριβής απογραφή συμβάλλουν σημαντικά στην αποδοτικότητα και την παραγωγικότητα ενός καταστήματος, επιτρέποντας στην επιχείρηση να εγγυηθεί την ικανοποίηση των πελατών της και να βελτιώσει τα ποσοστά εμπιστοσύνης τους σε αυτή.

Η επιτυχία της τεχνολογίας RFID στην απογραφή αποθεμάτων βασίζεται στην ικανότητά της να διαβάζει αξιόπιστα και από απόσταση τις ειδικές ετικέτες που χρησιμοποιούνται για τη σήμανση των προϊόντων. Η δυνατότητα ταυτόχρονης ανάγνωσης πολλαπλών ετικετών επιταχύνει ακόμη περισσότερο τη διαδικασία. Για παράδειγμα, με τη χρήση φορητών τερματικών, το προσωπικό ενός καταστήματος μπορεί να «σαρώσει» το χώρο απογραφής, γρήγορα και απλά.

  • email
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • del.icio.us
  • RSS
  • Google Bookmarks
  • Add to favorites