Το αναξιοποίητο δυναμικό της τεχνολογίας RFID

Τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης ανακοίνωσε το εργαστήριο Auto-ID της Ζυρίχης, βάσει των οποίων αναδεικνύεται και πάλι το τεράστιο αναξιοποίητο δυναμικό που έχει η τεχνολογία RFID στην εφοδιαστική αλυσίδα του τομέα λιανικών πωλήσεων. Πολλές μελέτες και πιλοτικά projects έχουν δείξει στο παρελθόν ότι η τεχνολογία RFID μπορεί να βελτιώσει τις διαδικασίες, αλλά λίγοι είχαν ασχοληθεί με την επεξεργασία του τεράστιου όγκου πληροφοριών που συλλέγονται κατά τη διαδικασία.

Οι επιστήμονες του εργαστηρίου Auto-ID St. Gallen ανέλυσαν τα δεδομένα που καταγράφηκαν από την πιλοτική εφαρμογή της τεχνολογίας RFID σε ένα κατάστημα λιανικής πώλησης ανδρικών ενδυμάτων (του Metro Group στη Γερμανία) για το διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου 2007 και Δεκεμβρίου 2008. Η πληθώρα δεδομένων RFID συνδυάστηκε με στοιχεία από τα ταμειακά συστήματα πώλησης (POS) καθώς και με πληροφορίες των προϊόντων από το σύστημα διαχείρισης εμπορευμάτων (π.χ. χρώμα, μέγεθος κτλ). Η στατιστική ανάλυση έδειξε πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα:

Απόθεμα: μεγαλύτερη ακρίβεια σχετικά με τα πραγματικά προϊόντα που βρίσκονται εκτός stock, με εκείνα που είναι σε stock αλλά απλά δεν βρίσκονται στα ράφια.

Εκτέλεση διαδικασιών: η ανίχνευση της κίνησης των εμπορευμάτων εντός του καταστήματος μπορεί να επιδείξει πιθανά προβλήματα οργάνωσης που ήταν άγνωστα μέχρι τώρα.

Λάθος τοποθέτηση προϊόντων: ευκολότερη ανίχνευση εμπορευμάτων που τοποθετήθηκαν σε λάθος προθήκες ή ράφια του καταστήματος.

Οργάνωση εμπορεύματος: ακρίβεια στο χρόνο που τα εμπορεύματα παραμένουν στο κατάστημα. Τα “δημοφιλή” προϊόντα μπορούν να ανιχνευθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια και να υπάρχουν πάντα σε stock. Το απόθεμα μπορεί να απλοποιηθεί σημαντικά γνωρίζοντας και κατηγοριοποιώντας κατάλληλα τα εμπορεύματα.

Διαρρύθμιση καταστήματος: τα προϊόντα που δοκιμάζονται πιο συχνά μπορούν να τοποθετηθούν σε σημεία “κλειδιά” του καταστήματος (ίσως πιο κοντά στις βιτρίνες), καθιστώντας τα πιο εύκολα ορατά στον τελικό πελάτη.

Πηγή: RFID JournalRFID Untapped Potential

  • email
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • del.icio.us
  • RSS
  • Google Bookmarks
  • Add to favorites